Tuesday, December 7, 2010

ویلاهای امریکایی خانزاد در کردستان عراق

ویلاهای امریکایی خانزاد در کردستان عراق
Welcome to the Khanzad American Village...
Enter Kurdistan's most exclusive villas which make their home in the
attractive and booming outskirts of Erbil. A place where past and
present, natural beauty and modernity bond in ideal harmony. Step
through the threshold and experience the true reality of dream-like
luxury found in a beautiful and secure neighbourhood.
A taste of America with incomparable local charm

Discover the best place to live in Kurdistan. The Khanzad American
Village offers a unique investment opportunity in safe, tranquil and
beautiful surroundings.

The Khanzad American Village's choice location is strategically in one
of the most promising areas of Kurdistan, a country with incredible
potential. This ambitious project of luxurious villas, embraced by the
fabled Kurdish mountains, is inspired by the architectural style of
the American East Coast. Experience East mixing with West, and the
interweaving of comfort and modernity.

• American Style Community
• More Than 300 Luxurious Villas, with Several Models to chose From
• Refined Design and Unrivalled Quality Coupled with the Most
Advanced Amenities
• A Location of Incredible Potential
• Just 15 Kilometers from Erbil International Airport on Salahadin Road
• Next to the International School of Choueifat and the Future Site
of Majdi Hospital
• Fully Independent Community
our web-log which share this information:
http://thecolosseumkurdistan.blogspot.com/
news:
http://www.americanvillage.info/Events.asp
contact:
http://www.americanvillage.info/ContactUs.asp#
American Village SALES OFFICE
Khanzad, Erbil, Kurdistan
Email: sales@americanvillage.info

ليست برخي پروژه هاي تيم مجرب هنري طراحي و اجراي نما رومي ساختمان ادامه

 

ادامه : بخش دوم : نما رومي و كنتكس ليست برخي پروژه هاي تيم مجرب هنري طراحي و اجراي نما رومي ساختمان
ادامه   تزئينات لوكس ساختماني كاشي كاري كاشيكاري ساختمان تزئينات نما رومي تيم هنري برادران رحيمي  

سرمايه گذاري در نماي خارجي و داخلي ساختمان مي تواند به صورتي باورنكردني ارزش ملك و ساختمان شما را چند برابر نمايد و بازگشت سرمايه در هزينه كردن براي نماي رومي مقوله اي تضمين شده و تجربه شده مي باشد. محيط شهر و زندگي خود را با نما رومي رويايي نماييد. مصالح  نما رومي از مواد سازگار با محيط زيست است كه قابل بازيابي مي باشد. تحسين تماشاگران و توريست هاي شهرها را مي توان با نما رومي كلاسيك برانگيخت.  نما رومي را مي توان به صورت تركيبي با ساير مصالح از قبيل چوب  ، سنگ ، شيشه ، ... تلفيق نموده و به كمك آشنايي با روانشناسي رنگ ها به طرحي خيره كننده براي معماري داخلي و يا خارجي ساختمان دست يافت. ستون ها و مجسمه ها وطرحواره هاي و نقشواره هاي سيماني مقاوم در برابر فرسايش و هوازدگي جوي و محيطي مي تواند مؤيد ذوق و سليقه درست شما درانتخاب نمايي كلاسيك در قلب مدرنيته امروزي باشد. طراحي و اجراي نما رومي ساختمان هاي مسكوني  ، فرهنگي  ، ورزشي ، توريستي ، زيارتي   به كمك تيم هنري و مجرب به مديريت استاد ستار رحيمي در داخل و خارج ايران ، كردستان ايران و كردستان عراق. 

ادامه : بخش دوم : نما رومي و كنتكس تزئينات لوكس ساختماني كاشي كاري كاشيكاري ساختمان تزئينات نما رومي تيم هنري برادران رحيمي

7.         ساخت نماي خارجي و داخلي منزل جناب آقای دكتر فاروق شيخ الاسلامي

8.         ساخت نماي مجتمع مسكوني منزل جناب آقاي  مهندس كوروش لامعي واقع در محله مبارك آباد

9.          ساخت نماي بانك رفاه واقع بر روي پل خيابان فردوسي شهر سنندج
10.         ساخت نماي فروشگاه سارتر خيابان استانداري

contact us:
inside Iran: 09382907575
out of Iran: (+91 9382907575)

نور در معماری


زیبائی که به چشم می آیداز پرتو نور و روشنائی است و گرنه در تاریکی ،زیبائی مفهومی ندارد.زیبائی حقیقتی بانور معرفت درک می گردد و زیبائی ظاهری با عزیزترین حس ما که بینائی است دیده میشود. نور و روشنایی چه ظاهری و چه عرفانی باعث می شود که زیبائی به چشم آید و رنگ وسایر زیبائیهای شیء جلوه کند. بنابراین بحث نور و پرداختن به آن می تواند در مباحثزیبائی شناسی و هنر جایگاه ویژه ای داشته باشد. از جمله علوم و هنرهایی که می توانبه نقش نور در آن اشاره داشت ،هنر معماری است که بحث مفصلی را در زمینه روند بهرهگیری از نور طبیعی به خود اختصاص می دهد. ابزار و وسایل روشنایی نیز به عنوانعواملی که تأمین کننده ی نور مصنوعی هستند ،مطرح می باشند. در هنر معماری نور یکیاز اجزایی است که کنار عناصر و مفاهیم دیگر از قبیل ساختار ،نظم فضایی، مصالح، رنگو … مطرح می شود و در طراحی به عنوان یک عنصر مجزا باید نقش خود را ایفا کند. یکیاز مهمترین مشخصه های نور طبیعی، توالی و دگرگونی آن در طول روز است که باعث حرکت وتغییر حالت در ساعات مختلف می شود. در تاریخ نقاشی توجه به نور در دوره امپرسیونیستها دیده می شود. هنگامی که نقاشان آتلیه های خود را ترک می کردند و در زیر نورخورشید با نور طبیعی مشغول نقاشی شدند. از مشخصات این سبک توجه به رنگ و نور درساعات مختلف روز و انعکاس رنگ های اشیاء مختلف در یکدیگر و تأثیر رنگ های پیرامونیو به کار بردن رنگ های خاص و ناب می شد. این مقاله به بررسی نقش نور در معماری (و به صورت موردی نقش آن در معماری دزفول) به عنوان یک جزء سازنده و مفهوم بخش می پردازد و در خاتمه امید بر ایندارد که در آینده در ساختمان ها همانند نیاکانمان شاهد به کارگیری نور طبیعی بهصورت یک عنصر کاملاً اثر بخش باشیم.


نور و بشر

از دورانماقبل تاریخ همواره اجسام نورانی که تجسمی از یک شیء زنده را در ذهن بیدار می کردندتوسط بشر مورد ستایش و احترام قرار گرفته و مشتاقانه برایشان جشن می گرفتند، آن هارا عبادت کرده و می پرستیدند.این توجه بیش از اندازه به عنصر نور در اغلب فرهنگ هایاولیه بشری و در جوامعی با آداب و رسوم و عقاید مذهبی متفاوت همچنان در طول زمانمشاهده می شود. برخی از جوامع نور خورشید را در تشریفات مذهبی شان به کار می بردندو برخی دیگر درخشش اجسام نورانی را به عنوان عامل ایجاد فعل و انفعالاتی رمزآلودجهت دست یابی به حیطه هایی ماورای دنیای زمینی تلقی می کردند. حتی امروزه در بسیاریاز مدارس شرقی که به تدریس یوگا اشتغال دارند برای ایجاد تمرکز ذهنی از اجسامنورانی مانند لامپ، خورشید، ماه، بلور و نور آتش استفاده می کنند. در اغلب ادیان،نور نماد عقل الهی و منشأ تمام پاکی ها و نیکی ها است و خارج شدن انسان از تاریکیجهل و تابیده شدن نور معرفت در وجودش همواره یک هدف نهایی می باشد. در اثر تابیدهشدن نور الهی به درون کالبد مادی، یعنی جایگاه نفس آدمی است که انسان به رشد وتکامل معنوی می رسد در نتیجه برای نمایش این تمثیل در معماری اغلب بناهای مذهبی نوربه عنوان عنصری بارز و مستقل از سایر عناصر و مفاهیم به کار رفته در ساختمان به کارگرفته می شود به گونه ای که شعاع های آن به طور واضح در داخل کالبد مادی و تاریکحجم قابل مشاهده است. فضاهای عمیق و تاریک کلیساهای قرون وسطی و یا مساجد اسلامی کهبا عنصر نور مزین شده اند به خوبی قادر به انتقال یک حس روحانی و معنوی میباشند.انسان در چنین فضاهایی که با نوری ضعیف روشن می شوند با مشاهده سایه های مبهماز اشیاء و احجام در ذهن خود به کامل کردن تصاویر پرداخته و با این عمل به نوعیخلسه فرو می رود که نتیجه آن یک حس نزدیکی به منبع وجود و هستی در درونش بیدار میشود.

تاریخچه بهره گیری از نور طبیعی در معماری ایران

دانستنروند بهره گیری از نور خورشید به اندازه روند شکل گیری مصالح و یا شکل های مختلفزیربنائی ساختمان جهت طراحی بسیار لازم می باشد.اولین تاریخی که ما از آن اطلاعداریم سده ی سوم هزاره چهارم ق.م می باشدکه در آن زمان جهت کسب نور و سایه از ایجاداختلاف سطح در دیواره های خارجی استفاده می کردند. در شهر سوخته از هزاره های سوم ودوم ق.م از روی آثار خانه هایی که دیوار آنها تا زیر سقف باقی مانده بود می تواناستنباط کرد که هر اطاق از طریق یک در به خارج ارتباط داشته و فاقد پنجره بوده اند،در دوره عیلام در حدود ۱۳۰۰ و ۱۴۰۰ ق.م نیز نمونه ای از پنجره های شیشه ای بدستآمده که شامل لوله هایی از خمیر شیشه می باشد که در کنار هم و در داخل یک قاب جایمی گرفته و بطور حتم جهت روشن کردن داخل بنا مورد استفاده بود. از جمله کهنترینمدارک و نمونه های در و پنجره در معماری ایران را شاید بتوان در نقش قلعه های مادیدر آثار دوره شاروکین یافت. از روی نقش برجسته آشوری می توان روزنه هایی را که برروی برج ها ساخته شده اند تشخیص داد. در دوره هخامنشی در تخت جمشید وضع درها بهخوبی روشن و پاشنه گرد آن ها اغلب به جای مانده است، همچنین در این کاخ ها بالایدرها و حتی بام ها، روزن ها و جام خانه هایی داشته وگرنه فضای بزرگ و سرپوشیده آنها را چگونه چند جفت در که اغلب بسته بوده روشن می کرده است؟

در اصل ازخصوصیات سبک پارسی، تعبیه سایبان و آفتابگیر منطقی و ضروری برای ساختمان هاست. دراین دوره از اصل اختلاف سطح، جهت جذب نور به داخل استفاده می شد. بر اساس تحقیقاتپروفسور ولفانگ معلوم شده که انحراف زوایای بناهای تخت جمشید بر اساسی بنیاد گذاشتهشده که بوسیله ایجاد سایه روشن های گوناگون تعیین روز اول سال و فصول مختلف میسرشده و این انحراف به معمار ایرانی اجازه می داده مکان های مورد نیاز برای زیستن رابه صورتی بسازد که در فصول مختلف سال هر خانه به مقدار لازم از آفتاب و روشناییاستفاده نماید. از نورگیری بناهای اشکانی اطلاع چندانی در دست نیست ولی سرپرسیسایکس در مورد کاخ هاترا می گوید: تالارهای این مجموعه تماما دارای سقف چوبی بودهاند. ارتفاع آن ها مختلف و نیز روشنائی آن ها از دهنه و هلال هایی بوده که به سمتمشرق باز می شدند. از روی تصویر بازسازی شده نسا که نورگیری بنا را توسط سقف خرپانشان می دهد این احتمال را ممکن می سازد که اشکانیان از این روش برای نورگیری بنااستفاده می کردند. ساسانیان تمایل به نشان دادن تضاد بین سایه و روشنائی داشته اندو این امر د رتمام بناهای آن ها مشهود است. نوک گنبد های بناهای چهار طاقی آن هابصورت روزنه درآمده زیرا برای افروختن آتش بدان احتیاج داشته اند. ایوان کرخه درخوزستان، طرز نور گرفتن از اطاق را برای اولین بار نشان می دهد، البته در بناهاییکه طاق ضربی داشته اند معمولاً تأمین نور از آن قسمت هایی بوده که سقف مسطح داشتهاند.روش استفاده از طاق گهواره ای که از انواع طاق سازی های عصر ساسانی است بهمعمار اجازه می داد که در فاصله میان دو قوس پنجره تعبیه نماید و روشنایی بنا راتأمین کند. طریقه نورگیری از جام خانه نیز همانطور که گفته شد بعد از هخامنشیان تامدت های بسیار به عنوان یک سنت طرح گردیده و مورد استفاده قرار گرفت و در دورهساسانی که استفاده از گنبد به شکل پذیرفته وسیعی معمول شده و جزء ویژگیهای اینمعماری می شود می بینیم که در روی گنبد روزنه هایی با حفره هایی تعبیه می کردند کهاحتمالاً برای پوشش آن ها از شیشه استفاده می کردند، تا زمانیکه ساسانیان ازدیوارهای حمال جهت تحمل بار گنبد استفاده می کردند تنها از روزن وسط گنبد یا ازروزنه های تعبیه شده بر روی آن جهت نورگیری استفاده می کردند.اما پس از آن که بارسقف گنبدی را توسط قوس ها روی جرزها انتقال دادند توانستند در قسمت هایی از بدنهگنبدها نورگیرهایی را بصورت هلال تعبیه کنند.
معماری، هنری برای آسایش بشر.
(مرتضی آستی)

Saturday, November 27, 2010

طراحي و اجراي نما رومي ساختمان به كمك تيم هنري و مجرب به مديريت استاد ستار رحيمي

سرمايه گذاري در نماي خارجي و داخلي ساختمان مي تواند به صورتي باورنكردني ارزش ملك و ساختمان شما را چند برابر نمايد و بازگشت سرمايه در هزينه كردن براي نماي رومي مقوله اي تضمين شده و تجربه شده مي باشد. محيط شهر و زندگي خود را با نما رومي رويايي نماييد. مصالح  نما رومي از مواد سازگار با محيط زيست است كه قابل بازيابي مي باشد. تحسين تماشاگران و توريست هاي شهرها را مي توان با نما رومي كلاسيك برانگيخت.  نما رومي را مي توان به صورت تركيبي با ساير مصالح از قبيل چوب  ، سنگ ، شيشه ، ... تلفيق نموده و به كمك آشنايي با روانشناسي رنگ ها به طرحي خيره كننده براي معماري داخلي و يا خارجي ساختمان دست يافت. ستون ها و مجسمه ها وطرحواره هاي و نقشواره هاي سيماني مقاوم در برابر فرسايش و هوازدگي جوي و محيطي مي تواند مؤيد ذوق و سليقه درست شما درانتخاب نمايي كلاسيك در قلب مدرنيته امروزي باشد. طراحي و اجراي نما رومي ساختمان هاي مسكوني  ، فرهنگي  ، ورزشي ، توريستي ، زيارتي   به كمك تيم هنري و مجرب به مديريت استاد ستار رحيمي در داخل و خارج ايران ، كردستان ايران و كردستان عراق. 


ليست برخي پروژه هاي تيم مجرب هنري طراحي و اجراي نما رومي ساختمان در كلانشهرهاي ايران( شيراز ، قزوين ، تهران ، كرمانشاه ، اروميه ) و كردستان ايران ( روژ هه لات ) :

1.        پروژه ستون ها ومناره ها و وروديه هاي اسليمي  مسجد بزرگ قباي بهاران واقع در شهر سنندج (سنه ) ايران ،كوردستان روژ هه لات ، در سال 1388 ه. ش.  كه تصاوير آن در زير موجود مي باشد:







2.       پروژه نماي داخلي وخارجي بزرگترين مبل فروشي شهر سنندج (سنه ) ايران ، كوردستان روژ هه لات ، در سال 1384 ه. ش. معادل 2005 ميلادي يعني پروژه مبل درخشان واقع در خيابان صفري  كه تصاوير و فيلم هاي آن موجود مي باشد :



يكي از ستون هاي مبل فروشي درخشان قبل از اتمام كار توسط استاد ستار رحيمي











مراحل اجراي نماي خارجي مبل فروشي درخشان




3.      طراحي و اجراي پروژه نماي خارجي ساختمان ديوان محاسبات اداري استان كردستان در سال  ه. ش . كه تصاوير  آن در زير موجود مي باشد:






4.      طراحي و اجراي پروژه نماي خارجي آپارتمان هاي  واقع در ويلاشهر كه تصاوير آن موجود مي باشد:

5.      طراحي و اجراي پروژه نماي خارجي ساختمان منازل مسكوني افراد شهير سنندج همچون منزل دكتر شيخ الاسلامي و ... كه تصاوير آن موجود مي باشد:







6.       طراحي وساخت مجسمه هايي براي شركت هاي مختلف همچون مجسمه هاي ورودي درب مجتمع هاي پرورش گاوشيري و دامداري ها كه تصوير آن در زير موجود مي باشد:


Saturday, October 9, 2010

نکاتی درباره طراحی نمای ساختمان

نکاتی درباره طراحی نمای ساختمان






نمای هر ساختمان در شكل‌دهی به مجموعه شهری كه در آن حضور دارد، موثر است. اگر به نمای یك ساختمان بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمان‌های شهر توجه شود، همگونی نمای شهری در مجموع از بین می‌رود.  به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شهرسازی و معماری، بررسی آماری نشان دهنده این موضوع است كه در هر سال 50 میلیون نفر به جمعیت شهر نشین كشورهای در حال توسعه اضافه می‌شود. در ایران نیز شهر نشینی طی دهه‌های گذشته با شتاب فزاینده ای گسترش یافته و همچنان این روند ادامه دارد.



نکاتی درباره طراحی نمای ساختمان





نمای هر ساختمان در شكل‌دهی به مجموعه شهری كه در آن حضور دارد، موثر است. اگر به نمای یك ساختمان بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمان‌های شهر توجه شود، همگونی نمای شهری در مجموع از بین می‌رود.  به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شهرسازی و معماری، بررسی آماری نشان دهنده این موضوع است كه در هر سال 50 میلیون نفر به جمعیت شهر نشین كشورهای در حال توسعه اضافه می‌شود. در ایران نیز شهر نشینی طی دهه‌های گذشته با شتاب فزاینده ای گسترش یافته و همچنان این روند ادامه دارد.

رشد سریع جمعیت و گرایش مردم به شهر نشینی، تقاضای فزاینده‌ای را برای تهیه مسكن به دنبال داشته كه این موضوع در پی خود مشكلات عدیده ای در زمینه توسعه شهری بوجود آورده است. ناتوانی در پاسخگویی مطلوب و مناسب به این مساله، وضعیت نا مطلوبی را به صورت بی مسكنی، بد مسكنی و تنگ مسكنی برای بسیاری از اقشار جامعه به همراه آورده است.

مسكن به عنوان یكی از نیازهای نخستین بشر، ابتدایی ترین سوالی بوده كه انسان سعی در یافتن پاسخی مناسب و معقول برای آن بوده است، اما همیشه در برنامه ریزی‌های ملی به مسكن نه به عنوان محلی برای آسایش ساكنان در ابعاد عینی و ذهنی، بلكه به عنوان یك مشكل اقتصادی و فقط از این بعد بر خورد شده است.

سازندگان و تولیدكنندگان مسكن آزاد به‌دلیل اینكه به‌دنبال فروش سریع و بازگشت سرمایه خود هستند، سعی در هر چه بیشتر مطرح كردن خود در محله مسكونی و نمایشی متمایز از بنای خود دارند و به همین دلیل یكی از دلایل عمده ناهماهنگی نمای ساختمان‌ها در سطح شهر هستند.

در رابطه با مسكن تعاونی شرایط بدتری وجود دارد. به دلیل وضعیت مالی ضعیف سازندگان و اینكه ساكنان و مالكان به‌دنبال فروش ساختمان نیستند، بدون انجام عملیات پایانی نظیر نماسازی مورد استفاده قرار می گیرند و یا با كمترین هزینه و بدون طراحی نما، حجم و كالبد ساختمان رها می‌شود. البته در سال‌های اخیر در شهر تهران هیچ ساختمانی بدون نماسازی نبوده است، لیكن این مساله در شهرستان‌ها همچنان انجام می‌شود.

چگونه به موضوع نما در معماری بیندیشیم؟

نما در لغت نامه دهخدا به معنای صورت ظاهری هر چیزی، آنچه كه در معرض دید و برابر

چشم است، آنچه از بیرون سوی دیده می شود، منظره خارجی بنا و عمارت،‌ قسمت خارجی ساختمان و نماسازی، فن روسازی ساختمان و ساختن نمای عمارت است.

در سال‌های اخیر پس از مطرح شدن دوباره اهمیت فضاهای عمومی و ارزش زندگی شهری، نما اهمیت دوباره ای یافته است. نما در عمل درون ساختمان را از بیرون و فضای خصوصی را از فضای عمومی جدا می كند. نما حاكی از موقعیت فرهنگی سازندگان ساختمان است و نشانگر میزان نظم طرح ساختمان، امكانات و ذوق تزیین و خانه آرایی طراح و مالك است. یك نما به مثابه معرفی وضعیت ساكنان ساختمان در بین عموم است. نما در واقع صورت ساختمان و بهترین بیان حالتی است كه فرد طراح یا مالك از خود در برابر بیرون دارد. نماهای داخل ساختمان بیشتر جنبه خصوصی دارند، لیكن نماهایی كه به سمت كوچه و بافت شهر باز می‌شوند، جنبه عمومی تر دارند.

بنابراین وجوه پشت و جلوی ساختمان از یك طرف دارای نمود اجتماعی و از طرف دیگر نمود مشخص ساكنان خود است بنابراین نمای هر ساختمان باید هم با فضای عمومی همبستگی داشته باشد و هم بتواند حجم داخلی ساختمان را بیان نماید.

نمای هر ساختمان موثر در مجموعه شهری است كه در آن حضور دارد و این تاثیر را در بدنه خیابان‌ها یا میدان‌ها كه در آن قرار گرفته است می گذارد. اگر به نمای ساختمان واحدی، بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمانها فكر شود، همگونی نمای شهری در كلیت از بین می‌رود.

تناقض بین جنبه شهری و بیان فردی نما در صورتی می‌تواند از بین رود كه ساختمان جزیی از شهر در نظر گرفته شود و ارتباطات آن با محیط اطراف چند جانبه باشد. نمای رو به كوچه و خیابان باید تابع عوامل همبستگی بین نماهای اطراف باشد. اما در عین حال بر اساس تركیبی از اجزا مختلف بر حسب عملكرد، ابعاد و مصالحشان شخصیت خاص خود را دارد.

نما در واقع یك سطح صاف و تخت نیست بلكه آن سطح انتقالی بین فضای داخل و خارج است كه با عقب نشستگی و پیش آمدگی، تراس و غیره با فضای داخل مسكن ارتباط پیدا می‌كند.

برای اینكه نمای ساختمان حریم خصوصی ساكنان خود را حفظ كند باید نسبت به خیابان بسته‌تر و محفوظتر باشد.

نمای ساختمان باید به‌دنبال خلق یك كلیت هماهنگ به‌وسیله تناسب خوب پنجره ها، بازشوهای در، سایبان و محدوده سقف‌ها،‌ سازه عمودی و افقی، مصالح، رنگ، عناصر تزیینی و... باشد. پنجره‌ها همواره با دیگر عناصر دیوار، ‌سطوح باز و بسته، تیره وروشن، صاف و ناهموار را بوجود می آورند. به علت تكرار دوره ای پنجره ها، در ساختمان‌های چند طبقه، نظم كاملی به چشم می‌خورد. اما گاه به‌علت افزایش نور در طبقات بالاتر كاهش داده می‌شود و این نظم آهنگ خود را از دست می‌دهد.

جداسازی عناصر افقی و عمودی تاثیر كلی در نما دارد. تناسبات عناصر ساختمان لازم است با كل ابعاد ساختمان مطابقت داشته باشد. برای مثال در ساختمان‌های كوتاه عریض، ابعاد عرضی غالب خواهد بود. در ساختمان‌های بلند عناصر باریك برتری خود رانشان می‌دهند. در و پنجره و نعل درگاه‌ها تاثیر خاصی در نما می‌گذارند. ناودان‌ها، سایه بانها، پیش آمدگی‌های سقف و بالكن‌ها ایجاد سایه های خاصی بر روی نما می‌كنند.

تفاوت سطح ها باید در نما مشخص باشد. برای مثال بین طبقه همكف، سایر طبقات و طبقه انتهایی باید یك تفاوت اساسی وجود داشته باشد. تركیب كلی نما در واقع نظم در این تفاوت‌ها است.

عناصر اصلی نما مثل پنجره، در، سطوح و محدوده پایانی سقف و غیره در شكل، رنگ، و مصالحشان با یكدیگر اختلاف دارند. این عناصر معناهای متفاوتی دارند. مثلا نمی‌توان بالا و پایین پنجره و در را با هم هم‌ردیف كرد. اگر ارتفاع این بازشوها یكسان نباشد می توان از ضرایب مشترك و یا رنگهای یكسان استفاده نمود. نسبت‌های هندسی نقش تعیین كننده ای در هماهنگ سازی ظاهر نما دارند. می‌توان پنجره ها را در گروه‌های كوچكتر تركیب شده كه شكل مشخصی را ایجاد می‌كنند دسته بندی كرد. نماها می توانند از نظر مصالح نیز با یكدیگر متفاوت باشند.

مصالح نما در رنگ، شكل، زبری و خشنی نما تاثیر می گذارد. مصالح بومی نشان می‌دهد كه نما مربوط به چه منطقه ای است.

تركیب پنجره ها، ایوان‌ها، درها و به‌طور كلی بازشوها، همچنین بافت و جنس نما و كمپوزسیون آن در هر عصر متفاوت است و در عین حال در یك تداوم شهری تغییر می‌كند. طراح می‌تواند نما را به عالیترین حد تركیب معماری برساند و یا آنرا تا حد یك سطح بدون طراحی و فكر رها كند.

در اعصار مختلف بازشوها به شكل مشابهی در سطح نما قرار می‌گیرند و تنوع در قرار گیری آنها تابع عوامل داخلی چون بزرگی ساختمان، عریض بودن آن و یا عوامل اقلیمی چون جهت قرارگیری و محل قرارگیری است. در پهنای دیوار نما تعبیه پنجره دو جداره، آفتاب‌شكن، سایبان و ... نقش تنظیم كننده شرایط آب و هوایی فضاهای داخلی را خواهد داشت.

در دیوارهای باریك معاصر این عمل با جلو و عقب آمدن ساختمان انجام می‌شود. یكی از عوامل ضروری درهویت نما تعیین محدوده نما است. نمایی می تواند در طرح خود موفق باشد كه به این سوال‌ها پاسخ گوید. محدوده عمودی جانبی ساختمان كجاست؟ خط پایانی افقی ساختمانی چگونه است و مرز ساختمان در آسمان به چه شكل است؟ انتهای ساختمان چگونه به پایان می‌رسد؟ گوشه‌های ساختمان چه وضعی دارد؟ اگر ساختمان همسایه ای دارد ارتباط نمای ساختمان فعلی با نمای همسایه چگونه به پایان می رسد؟ گوشه های ساختمان چه وضعی دارد؟ اگر ساختمان همسایه دارد ارتباط نمای همسایه چگونه است و اگر در فضا قطع می شود این ارتباط چگونه است.

محدوده های افقی ساختمان عبارتند از نقطه اتصال به آسمان ( محدوده پایانی ساختمان) نقطه اتصال به زمین (محل نشستن ساختمان بر زمین) و پوشش ساختمان مثل بام و شیروانی. محدوده پایانی ساختمان باید معنای اتمام ساختمان را با خود داشته باشد و طبقه همكف ساختمان را با خود داشته باشد و طبقه همكف ساختمان باید مفهوم نشستن ساختمان بر زمین را برساند. طبقه همكف باید در محدوده قد افراد كشش لازم را بر عابر پیاده و بیننده ایجاد كند.

كنج یا گوشه نما در واقع محل برخورد دو نمای عمود بر هم است. كنج می‌تواند حالت عمود 90 درجه، نیم دایره یا سه وجهی را داشته باشد و هر كدام می تواند تاثیرات متفاوتی را در نما بگذارد. در یك میدان یا چهارراه هماهنگی كنجهای ساختمان هایی كه در چهار طرف آن قرار گرفته است می تواند در نمای شهری تاثیر زیبایی داشته باشد.

نمای ساختمان خالق نمای شهری است

نمای شهری از مجموعه نماهای مشرف به فضای عمومی به‌دست می آید. این نماها از جهتی همگن و از جهتی ناهمگن هستند. می‌توانند همگن باشند چون با استفاده از زبانی مشترك روی بدنه اجزا شهر اجرا می شوند و اما از آنجا كه هر كدام از این فضاها به كمك این زبان، مقاصد و نیازهای خود را بیان می‌كند، ناهمگن هستند. در شهرهای ما زبان مشتركی بین نماها وجود ندارد. نه فرهنگ مشتركی برای بیان دارند، نه مصالح یكسانی به‌كار گرفته اند و نه سبك مشخصی را دنبال می‌كنند.

در واقع هر یك از نماها در شهر نشانه وضعیت اقتصادی و اجتماعی سازنده و نحوه تفكر و نگرش او به مسایل مختلف است.

نمای شهری در واقع تركیبی از اجزا متفاوت است كه بر اساس اتفاقاتی كه در خیابان‌ها ومعابر می‌افتد شكل می گیرد.

این اجزا در صورت رعایت مسایلی كه پیش از این نیز به آن پرداخته شد می‌توانند با یكدیگر نقاط اشتراك جالبی داشته باشند كه نمی توان وجود آنها را نفی كرد.

عناصر پراهمیت درنما

ورودی یكی از عناصر حایز اهمیت نما در ساختمان است كه محل و اهمیت طراحی آن به شكل مستقیم نمایانگر نقش و عملكرد ساختمان است. در ورودی نشانه گذر از فضای عمومی خارجی به فضای خصوصی داخلی و یكی از مهم ترین عناصری است كه می‌توان به عنوان نشانه ساختمان از آن نام برد.

لیكن به‌دلیل اهمیت اقتصادی كه سطوح ساخته شده داخلی برای سازندگان دارند، اغلب ورودی‌ها به فضاهای كم اهمیتی تنزل یافته اند. سرمایه گذاران ساختمانی هم فقط به رعایت ضوابط ضروری طراحی ساختمان بسنده می‌كنند.

بیشترین مشكل زمانی است كه ورودی وسایل نقلیه به حیاط پاركینگ با ورودی خود ساختمان یكی شود. در این حالت فرد وارد شونده به ساختمان فقط یك راه باریك كنار دیوار برایش باقی می‌ماند. گاه نیز ورودی یك ساختمان مسكونی بیش از حد پرتجمل است، به‌نحوی كه عملكرد ساختمان را دگرگون می‌سازد. زمانی هم ورودی به یك بنای بزرگ تنها با روزنه‌ای امكان پذیر می‌شود. تناسب ورودی و حجم ساختمان می تواند نقش مهمی در توجیه عملكرد و شكل ساختمان داشته باشد.

از آنجا كه طبقه همكف ساختمان قسمت اتصال به زمین یا كف پیاده رو است، به صورت قابل توجهی در معرض دید قرار می‌گیرد. طبقه همكف اهمیت ویژه ای در زندگی شهری دارد، به این علت كه عابران پیاده این قسمت را به‌طور مستقیم می‌بینند. از این رو نمای این قسمت پر اهمیت است و مصالح مورد استفاده در این قسمت باید نسبت به بقیه ساختمان با دوامتر و مستحكم تر باشد تا عابر در نگاه به نمای ساختمان احساس ثبات كند. ساختمان‌هایی كه طبقه همكف آنها عملكرد تجاری دارد، به‌دلیل تغییر دكوراسیون واحدهای تجاری دایما دستخوش دگرگونی می‌شوند. همین موضوع موجب می‌شود كه ساختمان مذكور شخصیت ثابت خود را از دست داده و دارای نمای شناخته شده ثابتی نباشد.

تراس‌ها چشم اندازهای جدیدی نسبت به فضاهای بیرون برای ساختمان فراهم می‌آورند. بالكن‌ها نباید حالت موقت و ناپایداری كه در بیننده تصور به‌راحتی جدا شدن از بدنه ساختمان القا شود را داشته باشند.

لبه بام حد و مرز ساختمان و آسمان است و از نظر بصری بام انتهای نماست. بام پوسته‌ای است كه بر سر ساختمان قرار دارد. بنابراین لبه بام نمی‌‌تواند بدون تفاوت با دیگر قسمت ها در آسمان رها شود.

صورت ظاهر ساختمان و آنچه كه در برابر دید عموم قرار دارد، در واقع پر اهمیت ترین قسمت ساختمان در برابر عابران و سایر افراد غیر استفاده كننده از ساختمان است. همان‌طور كه عنوان شد نمای ساختمان‌ها، نمای شهری را ایجاد می كند، اما به‌دلیل ضعف قوانین موظف كننده طراح و سازنده در این ارتباط، نمای ساختمان در كمترین اهمیت قرار گرفته است.

در بسیاری از شهر های بزرگ جهان، ضوابط و مقررات ویژه‌ای در ارتباط با سیما و كالبد شهر وجود دارد و گروهی از برجسته‌ترین افراد با تخصص‌‌های مرتبط هنر زیبا سازی و زیبایی شناسی به كنترل طرح های بزرگ و كوچك معماری و شهری از نقطه نظر هماهنگی نمای بیرونی ساختمان‌ها و محیط شهری یعنی از جنبه های رنگ، حجم، مصالح مناسب، فضای پر و خالی نما، رعایت اصول هماهنگی و تناسبات و... می پردازند.

آنچه برای علاقه‌مندان به این موضوع نگران كننده است، پاسخگویی با شتاب به نیازی كاملا محسوس است. در این ساخت و ساز پر شتاب نیاز به بررسی طرح‌های ارایه شده توسط جمعی از صاحب نظران و مسوولان در مراكز تایید پروانه‌های ساختمانی ضروری به نظر می‌رسد. بررسی میدانی طرح ساختمانها با بناهای اطراف از لحاظ كیفیت طرح معماری، نمای ساختمان، تناسب حجم آن با ساختمان‌های اطراف، زیبایی طرح و مصا لح مورد استفاده و... نیز گامی موثر در بالا بردن كیفیت نماهای شهری است. با در نظر گرفتن موارد ذكر شده و القا آن توسط شهرداری هر شهر، می توان شاهد ارتقا كیفیت شهرها و زیباسازی نمای شهرها بود.

roma kurdi رم

Roma

Ji Wîkîpediya
Here cem: navîgasyon, lêgerîn
Wêneyek ji Romayê. Li pêş kevnarxaneyên (muzeyên) vatîkan.
Roma (wek Rom jî tê nivîsandin) (bi îtalî: Roma) navê paytexta Îtalyayê ye. Herwekî ji Împaratoriya Romê yan Rom re jî bi kurtî Rom tê gotin.
Bajarê Romayê yê ku paytextê îtalî ye, li navenda welêt dikeve. Ji rûyê avê 37 m bilind e. Bi tevî devedorê xwe hejmara niştecihên bajêr nêzîkî 3,5 milyon e. Rûbera parêzgeha Romayê 1.285,306 km² ye. Bajar b.z. 753'î de, di dema keyê Împaratoriya Rom Romûlo (latînî: Romulus) de hatiye avabûn û navê xwe ji wî digire. Ji sala 1871'î heya niha paytextê îtalî ye.
Rom xwedî arkîtektiyeke bêhempa ye. Navenda bajêr Dêra Petrusê Pîroz (bi latînî: Basilica Sancti Petri) û wargeha Vatîkan ji aliyê UNESCO ve tê parastin

کولوسئوم کجاست؟ به انگلیسی ویکیپدیا

Colosseum

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Rmn-social-header-1-.svg
Colosseum
'
Location IV Templum Pacis (Latin, "Temple of Peace")
Built in ca. 70–80 AD
Built by/for Vespasian, Titus
Type of structure Amphitheatre
Related articles None.
Blue pog.svg
The Colosseum
The Colosseum, or the Coliseum, originally the Flavian Amphitheatre (Latin: Amphitheatrum Flavium, Italian Anfiteatro Flavio or Colosseo), is an elliptical amphitheatre in the centre of the city of Rome, Italy, the largest ever built in the Roman Empire. It is considered one of the greatest works of Roman architecture and Roman engineering.
Occupying a site just east of the Roman Forum, its construction started between 70 and 72 AD[1] under the emperor Vespasian and was completed in 80 AD under Titus,[2] with further modifications being made during Domitian's reign (81–96).[3] The name "Amphitheatrum Flavium" derives from both Vespasian's and Titus's family name (Flavius, from the gens Flavia).
Capable of seating 50,000 spectators,[1][4][5] the Colosseum was used for gladiatorial contests and public spectacles such as mock sea battles, animal hunts, executions, re-enactments of famous battles, and dramas based on Classical mythology. The building ceased to be used for entertainment in the early medieval era. It was later reused for such purposes as housing, workshops, quarters for a religious order, a fortress, a quarry, and a Christian shrine.
Although in the 21st century it stays partially ruined because of damage caused by devastating earthquakes and stone-robbers, the Colosseum is an iconic symbol of Imperial Rome. It is one of Rome's most popular tourist attractions and still has close connections with the Roman Catholic Church, as each Good Friday the Pope leads a torchlit "Way of the Cross" procession that starts in the area around the Colosseum.[6]
The Colosseum is also depicted on the Italian version of the five-cent euro coin.

Contents

[edit] Name

The Colosseum's original Latin name was Amphitheatrum Flavium, often anglicized as Flavian Amphitheater. The building was constructed by emperors of the Flavian dynasty, hence its original name, after the reign of Emperor Nero.[7] This name is still used in modern English, but generally the structure is better known as the Colosseum. In antiquity, Romans may have referred to the Colosseum by the unofficial name Amphitheatrum Caesareum; this name could have been strictly poetic.[8][9] This name was not exclusive to the Colosseum; Vespasian and Titus, builders of the Colosseum, also constructed an amphitheater of the same name in Puteoli (modern Pozzuoli).[10]
The name Colosseum has long been believed to be derived from a colossal statue of Nero nearby.[3] This statue was later remodeled by Nero's successors into the likeness of Helios (Sol) or Apollo, the sun god, by adding the appropriate solar crown. Nero's head was also replaced several times with the heads of succeeding emperors. Despite its pagan links, the statue remained standing well into the medieval era and was credited with magical powers. It came to be seen as an iconic symbol of the permanence of Rome.
In the 8th century, a famous epigram attributed to the Venerable Bede celebrated the symbolic significance of the statue in a prophecy that is variously quoted: Quamdiu stat Colisæus, stat et Roma; quando cadet colisæus, cadet et Roma; quando cadet Roma, cadet et mundus ("as long as the Colossus stands, so shall Rome; when the Colossus falls, Rome shall fall; when Rome falls, so falls the world").[11] This is often mistranslated to refer to the Colosseum rather than the Colossus (as in, for instance, Byron's poem Childe Harold's Pilgrimage). However, at the time that the Pseudo-Bede wrote, the masculine noun coliseus was applied to the statue rather than to what was still known as the Flavian amphitheatre.
The Colossus did eventually fall, possibly being pulled down to reuse its bronze. By the year 1000 the name "Colosseum" had been coined to refer to the amphitheatre. The statue itself was largely forgotten and only its base survives, situated between the Colosseum and the nearby Temple of Venus and Roma.[12]
The name further evolved to Coliseum during the Middle Ages. In Italy, the amphitheatre is still known as il Colosseo, and other Romance languages have come to use similar forms such as le Colisée (French), el Coliseo (Spanish) and o Coliseu (Portuguese).

[edit] History

[edit] Ancient

A map of central Rome during the Roman Empire, with the Colosseum at the upper right corner
Construction of the Colosseum began under the rule of the Emperor Vespasian[3] in around 70–72AD. The site chosen was a flat area on the floor of a low valley between the Caelian, Esquiline and Palatine Hills, through which a canalised stream ran. By the 2nd century BC the area was densely inhabited. It was devastated by the Great Fire of Rome in AD 64, following which Nero seized much of the area to add to his personal domain. He built the grandiose Domus Aurea on the site, in front of which he created an artificial lake surrounded by pavilions, gardens and porticoes. The existing Aqua Claudia aqueduct was extended to supply water to the area and the gigantic bronze Colossus of Nero was set up nearby at the entrance to the Domus Aurea.[12]
Although the Colossus was preserved, much of the Domus Aurea was torn down. The lake was filled in and the land reused as the location for the new Flavian Amphitheatre. Gladiatorial schools and other support buildings were constructed nearby within the former grounds of the Domus Aurea. According to a reconstructed inscription found on the site, "the emperor Vespasian ordered this new amphitheatre to be erected from his general's share of the booty." This is thought to refer to the vast quantity of treasure seized by the Romans following their victory in the Great Jewish Revolt in 70AD. The Colosseum can be thus interpreted as a great triumphal monument built in the Roman tradition of celebrating great victories[12], placating the Roman people instead of returning soldiers. Vespasian's decision to build the Colosseum on the site of Nero's lake can also be seen as a populist gesture of returning to the people an area of the city which Nero had appropriated for his own use. In contrast to many other amphitheatres, which were located on the outskirts of a city, the Colosseum was constructed in the city centre; in effect, placing it both literally and symbolically at the heart of Rome.
The Colosseum had been completed up to the third story by the time of Vespasian's death in 79. The top level was finished and the building inaugurated by his son, Titus, in 80.[3] Dio Cassius recounts that over 9,000 wild animals were killed during the inaugural games of the amphitheatre. The building was remodelled further under Vespasian's younger son, the newly designated Emperor Domitian, who constructed the hypogeum, a series of underground tunnels used to house animals and slaves. He also added a gallery to the top of the Colosseum to increase its seating capacity.
In 217, the Colosseum was badly damaged by a major fire (caused by lightning, according to Dio Cassius[13]) which destroyed the wooden upper levels of the amphitheatre's interior. It was not fully repaired until about 240 and underwent further repairs in 250 or 252 and again in 320. An inscription records the restoration of various parts of the Colosseum under Theodosius II and Valentinian III (reigned 425–455), possibly to repair damage caused by a major earthquake in 443; more work followed in 484[14] and 508. The arena continued to be used for contests well into the 6th century, with gladiatorial fights last mentioned around 435. Animal hunts continued until at least 523, when Anicius Maximus celebrated his consulship with some venationes, criticised by King Theodoric the Great for their high cost.[12]

[edit] Medieval

Map of medieval Rome depicting the Colosseum
The Colosseum underwent several radical changes of use during the medieval period. By the late 6th century a small church had been built into the structure of the amphitheatre, though this apparently did not confer any particular religious significance on the building as a whole. The arena was converted into a cemetery. The numerous vaulted spaces in the arcades under the seating were converted into housing and workshops, and are recorded as still being rented out as late as the 12th century. Around 1200 the Frangipani family took over the Colosseum and fortified it, apparently using it as a castle.
Severe damage was inflicted on the Colosseum by the great earthquake in 1349, causing the outer south side, lying on a less stable alluvional terrain, to collapse. Much of the tumbled stone was reused to build palaces, churches, hospitals and other buildings elsewhere in Rome. A religious order moved into the northern third of the Colosseum in the mid-14th century and continued to inhabit it until as late as the early 19th century. The interior of the amphitheatre was extensively stripped of stone, which was reused elsewhere, or (in the case of the marble façade) was burned to make quicklime.[12] The bronze clamps which held the stonework together were pried or hacked out of the walls, leaving numerous pockmarks which still scar the building today.

[edit] Modern

Interior of the Colosseum, Rome. Thomas Cole, 1832. Note the Stations of the Cross around the arena and the extensive vegetation, both removed later in the 19th century.
During the 16th and 17th century, Church officials sought a productive role for the vast derelict hulk of the Colosseum. Pope Sixtus V (1585–1590) planned to turn the building into a wool factory to provide employment for Rome's prostitutes, though this proposal fell through with his premature death.[15] In 1671 Cardinal Altieri authorized its use for bullfights; a public outcry caused the idea to be hastily abandoned.
The Colosseum in a 1757 engraving by Giovanni Battista Piranesi
In 1749, Pope Benedict XIV endorsed as official Church policy the view that the Colosseum was a sacred site where early Christians had been martyred. He forbade the use of the Colosseum as a quarry and consecrated the building to the Passion of Christ and installed Stations of the Cross, declaring it sanctified by the blood of the Christian martyrs who perished there (see Christians and the Colosseum). However there is no historical evidence to support Benedict's claim, nor is there even any evidence that anyone prior to the 16th century suggested this might be the case; the Catholic Encyclopedia concludes that there are no historical grounds for the supposition. Later popes initiated various stabilization and restoration projects, removing the extensive vegetation which had overgrown the structure and threatened to damage it further. The façade was reinforced with triangular brick wedges in 1807 and 1827, and the interior was repaired in 1831, 1846 and in the 1930s. The arena substructure was partly excavated in 1810–1814 and 1874 and was fully exposed under Benito Mussolini in the 1930s.[12]
Between 1993 and 2000, parts of the outer wall were cleaned (left) to repair the Colosseum from automobile exhaust damage (right)
The Colosseum is today one of Rome's most popular tourist attractions, receiving millions of visitors annually. The effects of pollution and general deterioration over time prompted a major restoration programme carried out between 1993 and 2000, at a cost of 40 billion Italian lire ($19.3m / €20.6m at 2000 prices). In recent years it has become a symbol of the international campaign against capital punishment, which was abolished in Italy in 1948. Several anti–death penalty demonstrations took place in front of the Colosseum in 2000. Since that time, as a gesture against the death penalty, the local authorities of Rome change the color of the Colosseum's night time illumination from white to gold whenever a person condemned to the death penalty anywhere in the world gets their sentence commuted or is released,[16] or if a jurisdiction abolishes the death penalty. Most recently, the Colosseum was illuminated in gold when capital punishment was abolished in the American state of New Mexico in April 2009.[17]
Today, the Colosseum is a background to the busy metropolis that is modern Rome.
Because of the ruined state of the interior, it is impractical to use the Colosseum to host large events; only a few hundred spectators can be accommodated in temporary seating. However, much larger concerts have been held just outside, using the Colosseum as a backdrop. Performers who have played at the Colosseum in recent years have included Ray Charles (May 2002),[18] Paul McCartney (May 2003),[19] Elton John (September 2005),[20] and Billy Joel (July 2006).

[edit] Physical description

[edit] Exterior

The exterior of the Colosseum, showing the partially intact outer wall (left) and the mostly intact inner wall (right)
Original façade of the Colosseum
Entrance LII of the Colosseum, with Roman numerals still visible
Cross-section from the Lexikon der gesamten Technik (1904)
Unlike earlier Greek theatres that were built into hillsides, the Colosseum is an entirely free-standing structure. It derives its basic exterior and interior architecture from that of two Roman theatres back to back. It is elliptical in plan and is 189 meters (615 ft / 640 Roman feet) long, and 156 meters (510 ft / 528 Roman feet) wide, with a base area of 6 acres (24,000 m2). The height of the outer wall is 48 meters (157 ft / 165 Roman feet). The perimeter originally measured 545 meters (1,788 ft / 1,835 Roman feet). The central arena is an oval 87 m (287 ft) long and 55 m (180 ft) wide, surrounded by a wall 5 m (15 ft) high, above which rose tiers of seating.
The outer wall is estimated to have required over 100,000 cubic meters (131,000 cu yd) of travertine stone which were set without mortar held together by 300 tons of iron clamps.[12] However, it has suffered extensive damage over the centuries, with large segments having collapsed following earthquakes. The north side of the perimeter wall is still standing; the distinctive triangular brick wedges at each end are modern additions, having been constructed in the early 19th century to shore up the wall. The remainder of the present-day exterior of the Colosseum is in fact the original interior wall.
The surviving part of the outer wall's monumental façade comprises three stories of superimposed arcades surmounted by a podium on which stands a tall attic, both of which are pierced by windows interspersed at regular intervals. The arcades are framed by half-columns of the Tuscan, Ionic, and Corinthian orders, while the attic is decorated with Corinthian pilasters.[21] Each of the arches in the second- and third-floor arcades framed statues, probably honoring divinities and other figures from Classical mythology.
Two hundred and forty mast corbels were positioned around the top of the attic. They originally supported a retractable awning, known as the velarium, that kept the sun and rain off spectators. This consisted of a canvas-covered, net-like structure made of ropes, with a hole in the center.[3] It covered two-thirds of the arena, and sloped down towards the center to catch the wind and provide a breeze for the audience. Sailors, specially enlisted from the Roman naval headquarters at Misenum and housed in the nearby Castra Misenatium, were used to work the velarium.[22]
The Colosseum's huge crowd capacity made it essential that the venue could be filled or evacuated quickly. Its architects adopted solutions very similar to those used in modern stadiums to deal with the same problem. The amphitheatre was ringed by eighty entrances at ground level, 76 of which were used by ordinary spectators.[3] Each entrance and exit was numbered, as was each staircase. The northern main entrance was reserved for the Roman Emperor and his aides, whilst the other three axial entrances were most likely used by the elite. All four axial entrances were richly decorated with painted stucco reliefs, of which fragments survive. Many of the original outer entrances have disappeared with the collapse of the perimeter wall, but entrances XXIII (23) to LIV (54) still survive.[12]
Spectators were given tickets in the form of numbered pottery shards, which directed them to the appropriate section and row. They accessed their seats via vomitoria (singular vomitorium), passageways that opened into a tier of seats from below or behind. These quickly dispersed people into their seats and, upon conclusion of the event or in an emergency evacuation, could permit their exit within only a few minutes. The name vomitoria derived from the Latin word for a rapid discharge, from which English derives the word vomit.

[edit] Interior seating

Side view of Colosseum seating
According to the Codex-Calendar of 354, the Colosseum could accommodate 87,000 people, although modern estimates put the figure at around 50,000. They were seated in a tiered arrangement that reflected the rigidly stratified nature of Roman society. Special boxes were provided at the north and south ends respectively for the Emperor and the Vestal Virgins, providing the best views of the arena. Flanking them at the same level was a broad platform or podium for the senatorial class, who were allowed to bring their own chairs. The names of some 5th century senators can still be seen carved into the stonework, presumably reserving areas for their use.
The tier above the senators, known as the maenianum primum, was occupied by the non-senatorial noble class or knights (equites). The next level up, the maenianum secundum, was originally reserved for ordinary Roman citizens (plebians) and was divided into two sections. The lower part (the immum) was for wealthy citizens, while the upper part (the summum) was for poor citizens. Specific sectors were provided for other social groups: for instance, boys with their tutors, soldiers on leave, foreign dignitaries, scribes, heralds, priests and so on. Stone (and later marble) seating was provided for the citizens and nobles, who presumably would have brought their own cushions with them. Inscriptions identified the areas reserved for specific groups.
Another level, the maenianum secundum in legneis, was added at the very top of the building during the reign of Domitian. This comprised a gallery for the common poor, slaves and women. It would have been either standing room only, or would have had very steep wooden benches. Some groups were banned altogether from the Colosseum, notably gravediggers, actors and former gladiators.[12]
Each tier was divided into sections (maeniana) by curved passages and low walls (praecinctiones or baltei), and were subdivided into cunei, or wedges, by the steps and aisles from the vomitoria. Each row (gradus) of seats was numbered, permitting each individual seat to be exactly designated by its gradus, cuneus, and number.[23]

[edit] Arena and hypogeum

The Colosseum arena, showing the hypogeum. The wooden walkway is a modern structure.
Detail of the hypogeum
The arena itself was 83 meters by 48 meters (272 ft by 157 ft / 280 by 163 Roman feet).[12] It comprised a wooden floor covered by sand (the Latin word for sand is harena or arena), covering an elaborate underground structure called the hypogeum (literally meaning "underground"). Little now remains of the original arena floor, but the hypogeum is still clearly visible. It consisted of a two-level subterranean network of tunnels and cages beneath the arena where gladiators and animals were held before contests began. Eighty vertical shafts provided instant access to the arena for caged animals and scenery pieces concealed underneath; larger hinged platforms, called hegmata, provided access for elephants and the like. It was restructured on numerous occasions; at least twelve different phases of construction can be seen.[12]
The hypogeum was connected by underground tunnels to a number of points outside the Colosseum. Animals and performers were brought through the tunnel from nearby stables, with the gladiators' barracks at the Ludus Magnus to the east also being connected by tunnels. Separate tunnels were provided for the Emperor and the Vestal Virgins to permit them to enter and exit the Colosseum without needing to pass through the crowds.[12]
Substantial quantities of machinery also existed in the hypogeum. Elevators and pulleys raised and lowered scenery and props, as well as lifting caged animals to the surface for release. There is evidence for the existence of major hydraulic mechanisms[12] and according to ancient accounts, it was possible to flood the arena rapidly, presumably via a connection to a nearby aqueduct.

[edit] Supporting buildings

The Colosseum - a view from the Oppian Hill
The Colosseum and its activities supported a substantial industry in the area. In addition to the amphitheatre itself, many other buildings nearby were linked to the games. Immediately to the east is the remains of the Ludus Magnus, a training school for gladiators. This was connected to the Colosseum by an underground passage, to allow easy access for the gladiators. The Ludus Magnus had its own miniature training arena, which was itself a popular attraction for Roman spectators. Other training schools were in the same area, including the Ludus Matutinus (Morning School), where fighters of animals were trained, plus the Dacian and Gallic Schools.
Also nearby were the Armamentarium, comprising an armory to store weapons; the Summum Choragium, where machinery was stored; the Sanitarium, which had facilities to treat wounded gladiators; and the Spoliarium, where bodies of dead gladiators were stripped of their armor and disposed of.
Around the perimeter of the Colosseum, at a distance of 18 m (59 ft) from the perimeter, was a series of tall stone posts, with five remaining on the eastern side. Various explanations have been advanced for their presence; they may have been a religious boundary, or an outer boundary for ticket checks, or an anchor for the velarium or awning.[12]
Right next to the Colosseum is also the Arch of Constantine.

[edit] Use

Pollice Verso ("Thumbs Down") by Jean-Léon Gérôme, 1872
The Colosseum was used to host gladiatorial shows as well as a variety of other events. The shows, called munera, were always given by private individuals rather than the state. They had a strong religious element but were also demonstrations of power and family prestige, and were immensely popular with the population. Another popular type of show was the animal hunt, or venatio. This utilized a great variety of wild beasts, mainly imported from Africa and the Middle East, and included creatures such as rhinoceros, hippopotamuses, elephants, giraffes, aurochs, wisents, barbary lions, panthers, leopards, bears, caspian tigers, crocodiles and ostriches. Battles and hunts were often staged amid elaborate sets with movable trees and buildings. Such events were occasionally on a huge scale; Trajan is said to have celebrated his victories in Dacia in 107 with contests involving 11,000 animals and 10,000 gladiators over the course of 123 days.
During the early days of the Colosseum, ancient writers recorded that the building was used for naumachiae (more properly known as navalia proelia) or simulated sea battles. Accounts of the inaugural games held by Titus in AD 80 describe it being filled with water for a display of specially trained swimming horses and bulls. There is also an account of a re-enactment of a famous sea battle between the Corcyrean (Corfiot) Greeks and the Corinthians. This has been the subject of some debate among historians; although providing the water would not have been a problem, it is unclear how the arena could have been waterproofed, nor would there have been enough space in the arena for the warships to move around. It has been suggested that the reports either have the location wrong, or that the Colosseum originally featured a wide floodable channel down its central axis (which would later have been replaced by the hypogeum).[12]
Sylvae or recreations of natural scenes were also held in the arena. Painters, technicians and architects would construct a simulation of a forest with real trees and bushes planted in the arena's floor. Animals would be introduced to populate the scene for the delight of the crowd. Such scenes might be used simply to display a natural environment for the urban population, or could otherwise be used as the backdrop for hunts or dramas depicting episodes from mythology. They were also occasionally used for executions in which the hero of the story — played by a condemned person — was killed in one of various gruesome but mythologically authentic ways, such as being mauled by beasts or burned to death.

[edit] Today

The Colosseum today is now a major tourist attraction in Rome with thousands of tourists each year paying to view the interior arena, though entrance for EU citizens is partially subsidised, and under-18 and over-65 EU citizens' entrances are free.[24] There is now a museum dedicated to Eros located in the upper floor of the outer wall of the building. Part of the arena floor has been re-floored. Beneath the Colosseum, a network of subterranean passageways once used to transport wild animals and gladiators to the arena opened to the public in summer 2010.[25]
The Colosseum is also the site of Roman Catholic ceremonies in the 20th and 21st centuries. For instance, Pope Benedict XVI leads the Stations of the Cross called the Scriptural Way of the Cross (which calls for more meditation) at the Colosseum[26][27] on Good Fridays.[6]
A panorama of the interior of the Colosseum as it stands now.

[edit] Christians and the Colosseum

The Christian Martyrs' Last Prayer, by Jean-Léon Gérôme (1883).
In the Middle Ages, the Colosseum was clearly not regarded as a sacred site. Its use as a fortress and then a quarry demonstrates how little spiritual importance was attached to it, at a time when sites associated with martyrs were highly venerated. It was not included in the itineraries compiled for the use of pilgrims nor in works such as the 12th century Mirabilia Urbis Romae ("Marvels of the City of Rome"), which claims the Circus Flaminius — but not the Colosseum — as the site of martyrdoms. Part of the structure was inhabited by a Christian order, but apparently not for any particular religious reason.
It appears to have been only in the 16th and 17th centuries that the Colosseum came to be regarded as a Christian site. Pope Pius V (1566–1572) is said to have recommended that pilgrims gather sand from the arena of the Colosseum to serve as a relic, on the grounds that it was impregnated with the blood of martyrs. This seems to have been a minority view until it was popularised nearly a century later by Fioravante Martinelli, who listed the Colosseum at the head of a list of places sacred to the martyrs in his 1653 book Roma ex ethnica sacra.
Martinelli's book evidently had an effect on public opinion; in response to Cardinal Altieri's proposal some years later to turn the Colosseum into a bullring, Carlo Tomassi published a pamphlet in protest against what he regarded as an act of desecration. The ensuing controversy persuaded Pope Clement X to close the Colosseum's external arcades and declare it a sanctuary, though quarrying continued for some time.
At the instance of St. Leonard of Port Maurice, Pope Benedict XIV (1740–1758) forbade the quarrying of the Colosseum and erected Stations of the Cross around the arena, which remained until February 1874. St. Benedict Joseph Labre spent the later years of his life within the walls of the Colosseum, living on alms, prior to his death in 1783. Several 19th century popes funded repair and restoration work on the Colosseum, and it still retains a Christian connection today. Crosses stand in several points around the arena and every Good Friday the Pope leads a Via Crucis procession to the amphitheatre.

[edit] Flora

Plants on the inner walls of the Colosseum
The Colosseum has a wide and well-documented history of flora ever since Domenico Panaroli made the first catalogue of its plants in 1643. Since then, 684 species have been identified there. The peak was in 1855 (420 species). Attempts were made in 1871 to eradicate the vegetation, because of concerns over the damage that was being caused to the masonry, but much of it has returned.[12] 242 species have been counted today and of the species first identified by Panaroli, 200 remain.
The variation of plants can be explained by the change of climate in Rome through the centuries. Additionally, bird migration, flower blooming, and the growth of Rome that caused the Colosseum to become embedded within the modern city centre rather than on the outskirts of the ancient city, as well as deliberate transport of species, are also contributing causes. One other romantic reason often given is their seeds being unwittingly transported on the animals brought there from all corners of the empire.

[edit] Appearances in media

The iconic status of the Colosseum has led it to be featured in numerous films and other items of popular culture:
The Colosseum's fame as an entertainment venue has also led the name to be re-used for modern entertainment facilities, particularly in the United States, where theatres, music halls and large buildings used for sport or exhibitions have commonly been called Colosseums or Coliseums.[29]

[edit] References

The Colosseum from Colle Oppio gardens

[edit] Bibliography

[edit] Notes

  1. ^ a b Rome-accom.com, The full history of the Colosseum
  2. ^ BBC.co.uk, BBC's History of the Colosseum p. 2.
  3. ^ a b c d e f Roth, Leland M. (1993). Understanding Architecture: Its Elements, History and Meaning (First ed.). Boulder, CO: Westview Press. ISBN 0-06-430158-3. 
  4. ^ William H. Byrnes IV (Spring 2005) "Ancient Roman Munificence: The Development of the Practice and Law of Charity". Rutgers Law Review vol. 57, issue 3, pp. 1043–1110.
  5. ^ BBC.co.uk, BBC's History of the Colosseum p. 1.
  6. ^ a b "Frommer's Events - Event Guide: Good Friday Procession in Rome (Palatine Hill, Italy)". Frommer's. http://events.frommers.com/sisp/index.htm?fx=event&event_id=11442. Retrieved 2008-04-08. 
  7. ^ Willy Logan. "The Flavian Dynasty". http://www.wilhelmaerospace.org/Architecture/rome/colosseum/colosseum.html#flavius. Retrieved 2007-09-25. 
  8. ^ J. C. Edmondson; Steve Mason, J. B. Rives (2005). Flavius Josephus and Flavian Rome. Oxford University Press. pp. 114. 
  9. ^ "The Colosseum - History 1". http://www.the-colosseum.net/history/h1.htm. Retrieved 2008-01-26. 
  10. ^ Mairui, Amedeo. Studi e ricerche sull'Anfiteatro Flavio Puteolano. Napoli : G. Macchiaroli, 1955. (OCLC 2078742)
  11. ^ "The Coliseum". The Catholic Encyclopedia. New Advent. http://www.newadvent.org/cathen/04101b.htm. Retrieved August 2, 2006. ; the form quoted from the Pseudo-Bede is that printed in Migne, Pat. Lat 94 (Paris, 1862:543, noted in F. Schneider, Rom und Romgedanke im Mittelalter (Munich) 1926:66f, 251, and in Roberto Weiss, The Renaissance Discovery of Classical Antiquity (Oxford:Blackwell) 1973:8 and note 5.
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Claridge, Amanda (1998). Rome: An Oxford Archaeological Guide (First ed.). Oxford, UK: Oxford University Press, 1998. pp. 276–282. ISBN 0-19-288003-9. 
  13. ^ Cass. Dio lxxviii.25.
  14. ^ The repairs of the damages inflicted by the earthquake of 484 were paid for by the Consul Decius Marius Venantius Basilius, who put two inscriptions to celebrate his works (CIL VI, 1716).
  15. ^ "Rome." Encyclopædia Britannica. 2006.
  16. ^ Young, Gayle (2000-02-24). "On Italy's passionate opposition to death penalty". CNN.com (CNN). http://edition.cnn.com/SPECIALS/views/y/2000/02/young.italydeath.feb24/. Retrieved 2006-08-02. 
  17. ^ Google.com
  18. ^ Colosseum stages peace concert, BBC News Online, 12 May 2002.
  19. ^ McCartney rocks the Colosseum, BBC News Online, 12 May 2003.
  20. ^ Sir Elton's free gig thrills Rome, BBC News Online, 4 September 2005.
  21. ^ Ian Archibald Richmond, Donald Emrys Strong, Janet DeLaine. "Colosseum", The Oxford Companion to Classical Civilization. Ed. Simon Hornblower and Antony Spawforth. Oxford University Press, 1998.
  22. ^ Downey, Charles T. (February 9, 2005). "The Colosseum Was a Skydome?". http://ionarts.blogspot.com/2005/02/colosseum-was-skydome.html. Retrieved 2006-08-02. 
  23. ^ Samuel Ball Platner (as completed and revised by Thomas Ashby), A Topographical Dictionary of Ancient Rome. Oxford University Press, 1929.
  24. ^ The Colosseum.net : The resourceful site on the Colosseum.
  25. ^ Colosseum to open gladiator passageways for first time
  26. ^ Joseph M Champlin, The Stations of the Cross With Pope John Paul II Liguori Publications, 1994, ISBN 0-89243-679-4.
  27. ^ Vatican Description of the Stations of the Cross at the Colosseum: Pcf.va
  28. ^ NORAD Tracks Santa - Dec 2009 - Rome, Italy - English from YouTube
  29. ^ "Coliseum". Pocket Fowler's Modern English Usage. Ed. Robert Allen. Oxford University Press, 1999.

[edit] External links